Home » Het Eiland Ibiza » Alles wat je moet weten over Ibiza
Alles wat je moet weten over Ibiza2018-01-11T10:50:50+00:00

Ibiza of Eivissa…

Eivissa is Catalaans voor Ibiza, dit verraadt onmiddellijk de taal die de Ibicenco – inwoner van Ibiza – spreken. Het eiland maakt deel uit van de Spaanse eilandengroep de Balearen net zoals het idyllische eiland Formentera dat ten zuiden van Ibiza ligt. Alles over Ibiza kom je hier te weten!

Bij je aankomst met het vliegtuig spot je onmiddellijk de pittoreske hoofdstad Ibiza-stad, ook Dalt Vila genaamd. Ibiza-stad is gebouwd op een heuvel die uit de Middellandse Zee opduikt. Kleine steegjes, hobbilige smalle straatjes, machtig schoon in Renaissancestijl en UNESCO werelderfgoed.

Leuk om weten is dat Ibiza 50 km lang en 20 km breed is.

Een beetje geschiedenis

Feniciërs, Grieken, Romeinen, Carthagenen en Arabische Moren lieten er hun sporen na. De Grieken verwezen als eersten naar de eilanden Formentera en Ibiza als de ‘Pituisa’, de eilanden bedekt met dennenbomen. Het strand van Sa Caleta, vroeger een Fenicische nederzetting en sinds 1999 Unesco-werelderfgoed. In de vijftiende eeuw werd Ibiza een Spaans eiland.

1920

Al vanaf 1920 trok Ibiza, als een krachtige magneet, eerst Spaanse en later Europese schilders, schrijvers, kunstenaars, architecten, modellen en fotografen aan. Het magische licht en het ruwe, ongerepte Ibizenco landschap, met die opvallende contrasten tussen licht en schaduw, werkten inspirerend en maakten van Ibiza een onweerstaanbaar en kosmopolitisch eiland. De onconventionele leefwijze van het eiland legde de basis voor de latere aantrekkingskracht bij hippies, die er met duizenden neerstreken.

De jaren 50 en begin jaren 60

Die jaren waren van sereniteit en schoonheid, een aparte microkosmos dat echter geen stand kon houden. In 1954 belandden Artistoteles Onassis en Rainier van Monaco op Ibiza. Ze werden verliefd op het stukje puurheid in de Middellandse Zee.

Roemruchte Hippietijdperk

Ergens in de jaren 60 begonnen hordes hippies neer te strijken op het vrije en blije Ibiza en Formentera. ‘Paluds’ of harigen werden ze toen genoemd. Terwijl op het Spaanse vasteland generaal Franco’s dictatuur en repressie heerste, was Ibiza een vrijgevochten flowerpower paradijs met wilde feesten en magische ervaringen. Daar mocht je naakt zonnebaden. LSD was er vrij gewoon. Het leven was er goedkoop en eenvoudig. Toeristen en wegen waren er zeer schaars. het eiland was enkel bereikbaar per boot. Artiesten als Santana, Pink Floyd en The Rolling Stones traden er op. Openluchtdiscotheken als de KU (nu Privilege), Amnesia en Pacha vonden hun oorsprong in de hippe vollemaansfeesten. Vandaag zijn ze uitgegroeid tot megadiscotheken met tienduizenden feestgangers op de dansvloer. Het hippietijdperk duurde toet eind jaren ’80.

Vandaag kun je nog de hippiesfeer van toen proeven op het strand van Benirras, goed verscholen in het noorden. Op zondagavonden, na zonsondergang, komen ze hier nog regelmatig samen en wordt er levendig op los gedrumd, wiet gerookt en gedanst. Ook zie je overal op het eiland nog uitvloeisels van de hippiecultuur met aanbiedingen van yogaretraites, holistische strandmassages, tai-chi cursussen,…

De seventies

Vanaf de jaren 70 werd Ibiza ook ontdekt door avontuurlijke zonzoekers en bleef het een aantrekkingskracht uitoefenen op kunstenaars en vrije vogels. Mensen kwamen bij elkaar om te dansen, te eten, te roken, te genieten van de ongedwongen sfeer, de vrijbuiterssfeer die er nu nog voelbaar is.

De jaren 80

Vanaf de jaren ’80 veranderde het eiland langzaam. Hoewel de hippiecultuur er nooit verdween, maakt de dancemuziek er nu furore. De typische Balearic beat sound trok meer en meer liefhebbers van dancemuziek aan. Ibiza staat op dat moment bekend als het hét party-eiland van Europa.

In de jaren ’90

In the nineties wist Ibiza zichzelf te verzilveren tot het uitgangsoord van Europa en het is ook op dat moment dat de buitenlanders massaal villa’s zijn gaan bouwen met zicht op zee. Later werd de wildgroei aan gebouwen gelukkig aan banden gelegd. Vandaag de dag is het zelfs vrij moeilijk om nog een bouwvergunning te verkrijgen.

Vandaag…

Veel celebrities – zoals Kate Moss,Naomi Campbell, Jade Jagger, Valentino, Roberto Cavalli, Leonardo DiCaprio, Elle Macpherson – hebben vandaag een buitenverblijf op het prachtige eiland.